Elérhetőségek

GySEV Dolgozók Szabad Szakszervezete

Cím: 9400 Sopron,
Mátyás király utca 19.
Telefon:
+3699577127

E-mail:
gydszsz@gysev.hu

Nyitvatartás

Nyitvatartás

Irodák:

Központi iroda: Sopron, Mátyás K. utca 19. 9400

(Vezérigazgatóság)

Visi Zoltánné - Irodavezető

vasúti: 71-27

városi: 99/577-127


Területi iroda: Szombathely, Vasút utca 8.

Vincze Róbert - Irodavezető

vasúti: 77-78

városi: 99/577877

mobil: 06/30/6674325

e-mailgydszszszhely@gysev.hurvincze@gysev.hu

 

Nyitvatartás:

Sopron:

hétfő 07:30 - 14:00
kedd -
szerda 07:30 - 14:00
csütörtök -
péntek 07:30 - 14:00
szombat -
vasárnap -

 

Szombathely:

 

hétfő -
kedd 08:00 - 16:00
szerda -
csütörtök -
péntek -
szombat -
vasárnap -
 
 


Bemutatkozás


Tisztelt GYSEV-es Kolléganők és Kollégák!

Az 1988/1990-es évek politikai, társadalmi és gazdasági változásai a GYSEV-et sem hagyták változatlanul. 

A gazdasági-politikai környezet változását követően jelentősen megváltozott a GYSEV vezetése is. Ezzel egyidőben teljesen új alapon működő munkavállalói érdekképviseletre volt szükség. 

A vasúton a régi rendszerben csak egy szakszervezet működött. Az állampárt azonban erre a szakszervezetre más szerepet osztott, nem a munkavállalók érdekképviseletét, hiszen erre a "munkáshatalom" idején szerintük nem volt szükség. 

A GYSEV-en dolgozók a 80-as évek második felében egyre inkább hangot adtak azon igényüknek, hogy a független, önálló szervezetet kellene alakítani, tekintettel arra, hogy a VSZ csak a MÁV ügyeivel foglalkozik, a GYSEV-es tagokra jobbára csak a tagdíjfizetés során tart igényt. 

Időközben a MÁV-nál is nőtt az elégedetlenség a szakszervezettel szemben és új szakszervezetek alakultak. Ekkor alapították a VDSZSZ –t is. A magyar vonali vonatkísérők hozták a hírt a MÁV-os eseményekről, hangot adtak azon igényüknek, hogy csatlakozzanak a VDSZSZ-hez, mert az végez igazán következetes, harcos érdekvédelmi munkát. 

1991 januárjában 25 taggal megalakult a VDSZSZ GYSEV Szervezete. Az alapítók között vonatkísérők, kocsirendezők, forgalmi szolgálattevők voltak. 

Megkezdődött az akkori vezetés számára szokatlan, új, ténylegesen a munkavállalói érdekeket védő tevékenység vállalatunknál. A szervezet vezetői, de tagjai is folyamatos fenyegetésnek voltak kitéve a cég vezetésének egyes tagjai részéről. Ennek ellenére, vagy talán pontosan ezért, a VDSZSZ GYSEV szervezete 1991 őszére meghaladta a 250 főt. Ugyanekkor a munkavállalói önállósodási igény miatt a VSZ GYSEV Alapszervezete kivált a VSZ-ből és megalakította a GYSEV Dolgozók Szakszervezetét. Az idő múlásával változás állt be a GYDSZ vezetésében (egyesek, analóg a VSZ-hez, átültek a másik oldalra). A VDSZSZ és GYDSZ a cégünknél zajló érdekegyeztetés során felismerve a közös érdekeket, együttműködési megállapodást kötött, majd az együttműködés a két szervezet között egyre szorosabbá vált. 

1993 a nagy szervezési változások éve volt. Az új Munka Törvénykönyve lehetővé tette az Üzemi Tanácsok megalakítását így választásokat kellett tartani. 

 • A GYSEV átvette a MÁV-tól a Vontatási Főnökséget. Az átvétellel ismét megjelent a GYSEV-en a VSZ, és az idő közben a MÁV-nál megalakult Mozdonyvezetők Szakszervezete. 
 • A későbbi években a MÁV TBF és a MÁV Pályafenntartási Főnökség is a GYSEV égisze alá került. 

A hatékony érdekvédelem és az ÜT választások sikeres lebonyolítása céljából hosszas előkészítő munka után (a két szervezet tagsága szavazott) és 1993 februárjában a GYDSZ és a VDSZSZ GYSEV Szervezete egy néven - GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete egyesült. Megszervezte és megnyerte  az első ÜT választásokat és a következőket is. 1993-ban a vezetéssel folytatott viták során létrehozta a GYSEV első igazi Kollektív Szerződését, amely az eltelt időkben ugyan sokat változott, de azóta is érvényben van. Folyamatosan dolgozunk a munkatársak jóléti, szociális és bérviszonyainak javításán. A GYDSZSZ megalakulása óta önálló jogi személyiséggel rendelkezik. Az 1993 őszén megtartott kongresszuson a VDSZSZ szövetséggé alakult. Alapítói a VDSZSZ MÁV Rt. és a GYDSZSZ. Az évek során a szövetséghez több szakszervezet is csatlakozott. A Szövetség feladata a vasúti ágazattal kapcsolatos kormányszintű érdekérvényesítés és a nemzetközi munka. A GYDSZSZ a VDSZSZ Szövetségen keresztül tagja a LIGA Szakszervezeteknek és az ETF-nek, amely a szállításban dolgozók európai szakszervezeti szövetsége. 

Az elmúlt csaknem negyed évszázad alatt sok minden változott, de egy valami változatlan maradt, a történetet kezdetektől fogva a tagság írja. 

A GYDSZSZ a hagyományos érdekvédelmi feladatokon felül: Kollektív Szerződés, Jogsegély, Munkajogi Képviselet stb. egyéb szolgáltatásokat is nyújt tagjai részére. Külön büszkeségünk, hogy a magyar Szakszervezeti mozgalomban talán egyedülálló módon üdülőt vásároltunk, míg mások eladták, eladják ingatlanaikat. 

A GYDSZSZ szolgáltatásai tagjai számára:

 • Érdekvédelem
 • Jogsegély szolgálat működtetése
 • A LIGA szolgáltatáscsomagban elérhető kedvezményes mobiltelefon előfizetői szerződések /több szolgáltató/
 • A LIGA szolgáltatáscsomagban elérhető pénzügyi szolgáltatások
 • Nőnapi ajándékozás
 • Rendezvények szervezése (majális, családi nap, nyugdíjas kirándulás...)
 • Gyermekek mikulásnapi ajándéka
 • Karácsonyi ajándék
 • Élet-, baleset- és felelősségbiztosítás
 • Egyéb kedvezmények:  
  • A Walter Autó Kft kedvezményt ad az általa forgalmazott (Skoda, Seat, Audi, Volkswagen) márkák alkatrészáraiból és a munkadíjból.
  • A FOR-TOP Kft soproni Ford szervize kedvezményt ad az alkatrész árakból és a szervízdíjból.
  • Kedvezmény a soproni Hétpecsét vendéglő és a János pince áraiból.
  • Kedvezmény a szombathelyi Gól vendéglő áraiból. 

A GYDSZSZ az AEGON Magyarország Általános Biztosító ZRt.-nél kötött biztosítást a tagokra. 

 • Kockázati életbiztosítás
 • Baleseti halál esetére szóló biztosítás, baleseti eredetű maradandó, teljes vagy részleges egészségkárosodás esetére szóló biztosítás
 • Baleseti eredetű csonttörés, csontrepedés esetére szóló biztosítás. Balesetből eredő kórházi ápolás esetére szóló napi térítést nyújtó biztosítás a második naptól. 
 • Felelősségbiztosítás. 

A felelősségbiztosítás a GYDSZSZ tagjai által a munkáltatónak okozott olyan károkra vonatkozik, amelyért a Munka Törvénykönyve alapján kártérítési felelősséggel tartozik. 

A kártérítés felső határa a szerződésben szereplő összeg, de nem magasabb, mint a károkozó háromhavi bruttó bérösszege. A fedezet azon károkra vonatkozik, amelyeket a GYDSZSZ tagok munkaidejük alatt, munkavégzésükkel kapcsolatosan okoztak. A fedezet nem vonatkozik a szándékos, illetve súlyos gondatlansággal elkövetett károkra.      

Területi hatály: Magyarország, Ausztria

A GYDSZSZ üdülési és segélyezési tevékenységének végzésére 2016. novemberében Alapítványt hoztunk létre. A GYDSZSZ Üdülési és Segélyezési Alapítvány tényleges működését 2017. január 1-jével megkezdte. Az alapítványról IDE kattintva olvashatnak! 

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Várunk benneteket a GYDSZSZ soraiban.
Vissza az előző oldalra!
GySEV Dolgozók Szabad Szakszervezete - Magyar